13. (ne)sezóna / 2021

Plánujete si rok 2021? Viete si ho predstaviť stráviť nejaký čas v Štiavnici? Chcete pracovať na novom diele? Alebo dokončiť rozpracované? Potrebujete atelier? Kľud? Tak ako v hoteloch nie sú 13. poschodia, lebo v izbách na nich nechce nikto bývať, tak ako neobľubujeme piatky 13teho, aj našu 13tu sezónu v roku 2021 rušíme. Nie kôli poverčivosti ale únave. Priestor, ktorý sme vytvorili však nechceme nechať 12 mesiacov prázdny! Preto sa obraciame na širokú umeleckú obec, na umelcov, umelkyne, kurátorov, kurátorky, spisovateľov, spisovateľky, hudobníkov, hudobníčky. Ak hľadáte v roku 2021 miesto kde chcete minimálne 1 mesiac / maximálne 3 mesiace tvoriť a žiť za príspevok na činnosť kontaktujte nás!


Po 12tich rokoch, kedy sme viacmenej vo dvojici trávili všetok čas v práci prišlo vyhorenie. Sme unavení a chceme znovu nájsť zmysel aj radosť z práce. Tá pre nás nikdy nebola povinnosťou, brali sme ju ako výnimočné privilégium pracovať s kreatívnymi ľuďmi, ako možnosť byť pri vzniku nových umeleckých diel, ako výzvu sprostredkovávať umenie širokej (nie len štiavnickej) verejnosti. Teraz po 12 rokoch potrebujeme zabrzdiť, vydýchnuť si aj nabrať silu. Ešte si to ani nevieme predstaviť, cítime ale, že toto riskantné rozhodnutie je nevyhnutné.
Tak ako množstvo naších kolegov a kolegýň po celom Slovensku by sme aj my dnes finišovali s písaním grantovej žiadosti pre Fond na podporu umenia. Práve FPU je naším dlhoročným partnerom a bez financií z verejných zdrojov by sme nemohli zrealizovať to množstvo umeleckých rezidencií, nemohli by sme umelcom za ich výkon vyplácať honoráre, nevedeli by sme zaplatiť kvalitného dizajnéra ani asistenta, nevytlačili by sme ani jednu knihu, nenakúpili by sme materiál, z ktorého vznikajú nové umelecké diela. A v neposlednom rade by sme nezaplatili elektrinu ani teplo v budove, kde máme ateliéry, kanceláriu, dielňu i galériu, v budove ktorá žije súčasným umením a kultúrou.
Bežne by sme teraz cizelovali program na rok 2021, oslovovali a vyberali umelcov a umelkyne a tešili sa na ich príchod do Banskej Štiavnice.
Ale my nič z toho nerobíme a snažíme sa zastaviť a zachrániť sa.
Rozhodli sme sa 13.sezónu zrušiť.
Priestor, ktorý sme vytvorili však nechceme nechať 12 mesiacov prázdny!
Preto sa obraciame na širokú umeleckú obec, na umelcov, umelkyne, kurátorov, kurátorky, spisovateľov, spisovateľky, hudobníkov, hudobníčky. Ak hľadáte v roku 2021 miesto kde chcete minimálne 1 mesiac / maximálne 3 mesiace tvoriť a žiť za príspevok na činnosť kontaktujte nás! Pošlite nám motivačný list/návrh, čo by ste u nás chceli robiť aj s mesiacom, ktorý preferujete.
Mailujte! Volajte! My Vám obratom zašleme podmienky tejto spolupráce.
.(Pre zobrazenie tejto e-mailovej adresy musíš mať zapnutý JavaScript)
do predmetu zadajte: 13.sezóna
Chceme zaplniť termíny od januára do decembra 2021. Hľadáme ľudí, ktorí hľadajú príjemné pracovné prostredie a vedeli by ste vyťažiť ľudsky aj umelecky zo špecifík tejto lokality.
Veríme, že s Vašou pomocou priestor bude žiť umením a kultúrou počas celého roku 2021 a my naberieme energiu do roku 2022.
Zuzana Bodnárová a Svätopluk Mikyta

BANSKÁ ST A NICA  novinky  rezidencie 
01. jan. 2021