I walked into a cave and up to Paradajs / Peter Granser / 26.5. - 5.7. 2017 / Display bsc

Výstava nemeckého fotografa Petra Gransera predstaví projekt, ktorý vytvoril v rámci rezidencie v priestore umeleckého centra Banská St a nica Contemporary v mesiaci október 2016.
Prírodné fragmenty, konáre, listy, kamene, husté húštiny na čierno-bielych fotografiách sú statickým prostredím pre očistné putovanie autora. Výstup na Paradajs – ako prechod z temnoty do svetla.
V rámci vernisáže sa uskutoční videoprojekcia filmu „Land“ od Rei Hayama (JP).


Peter Granser je samoukom v médiu fotografie. Do povedomia sa dostal svojím úplne prvým, rozsiahlym fotografickým cyklom Sun City, dokumentujúcim uzavretú komunitu seniorov na americkom juhozápade. Fotografie bez sentimentu zobrazujú dôchodcov v ich pôvodných „životných úlohách“. Tento fotografický cyklus publikoval knižne v roku 2006.
Granser získal viacero cien: Arles Discovery Award (2002), Oskar –Barnack Award (2004) a Helmut-Kraft-Foundation Talen Art Prize (2011). V roku 2006 získal štipendium od Kunststiftung Baden-Württemberg. V minulom roku bol nominovaný na cenu Shpilman International Prize. V roku 2015, po niekoľkých pobytoch v Japonsku a Číne založil v Stuttgarte priestor ITO, ktorý sa venuje fenoménom ako čas, plynutie, príroda, ktoré sú príznačné pre východné kultúry.
Granserovi vyšlo zatiaľ 8 autorských kníh.

Výstava je súčasťou ročnej dramaturgie umeleckého centra Banská St a nica Contemporary, ktoré funguje už IX. sezónu v priestore stále funkčnej železničnej stanice na periférii Banskej Štiavnice.
Projekt podporili: Fond na podporu umenia, Goethe Institut Bratislava, Správa Slovenských jaskýň, Galéria Jozefa Kollára, Robert Lax Literary Trust. Grafický dizajn priestoru DISPLAY bsc aj v roku 2017 pre nás realizuje Palo Bálik.

BANSKÁ ST A NICA  novinky  Display BSC  archív 
14. máj. 2017