Jakub Němec / Primárna vibrácia / 6.4.-2.6.2019

Výstavou zahajujeme 4.ročním výstav v projektovom priestore Display BSC, ktorý je zameraný na prezentáciu autorských diel našich aktuálnych rezidentov.
XIV. výstava v projektovom priestore Display BSC:
Ilya Kabakov tvrdí, že umelecká inštalácia by mala tvoriť jeden celok, do ktorého divák vstupuje a interaktívne ju objavuje. Jakub Němec používa vo svojej práci podobný princíp interaktivity. Výstavný priestor, jeho osvetlenie, autorský objekt, jeho pozadie aj jednotlivé vzťahy medzi dielami podnecujú nové možnosti vnímania prežívanej reality.

Výstava sa zaoberá úvahou a autorským spracovaním priestoru.

Môžeme si predstavovať rôzne varianty priestoru, akými sú napríklad osobný priestor, priestor na vyjadrenie, pracovný priestor, virtuálny priestor, mentálny aj abstraktný priestor, ale každá z týchto variánt je veľmi úzko spojená s fundamentálnym pochopením fyzického priestoru.

Ako vizuálna pomôcka pri zobrazovaní priestoru nám slúži geometrická sieť. Používala sa pre zobrazenie veľkosti pôdy, gravitácie, teórie relativity a používame ju dodnes pre prácu vo virtuálnom prostredí, 3D modeláciách a Calabi-Yauhovych modelov. Naše uvažovanie v súradniciach A-B alebo X, Y, Z nám pomáha pri chápaní objektov a reality. Pre absolútne pochopenie priestoru sa musíme ponoriť oveľa hlbšie do mikroskopickeho sveta kvánt a Planckových jednotiek. Tieto jednotky sú tak malé, že je komplikované si ich vôbec predstaviť. Pre predstavu o veľkosti Planckovej jednotky času a priestoru nám môže poslúžiť veta: “Je viac Planckových jednotiek v jednej sekunde, ako sekúnd v čase od veľkého tresku.”
Tento priestor v známej pozorovanej realite akosi náhodne vzniká a zaniká akoby sa skrýval za závesom viacerých dimenzií. Preto môžeme voľne uvažovať nad paralelným priestorom alebo zrkadlovej prepojenosti.

Priestor Display BSC
Galéria Jozefa Kollára
Nám. Sv. Trojice 8
Banská Štiavnica, SK
Nové otváracie hodiny:
st-ne: 10:00 – 18:00
Vstup na výstavy v priestore Display BSC je aj v roku 2019 voľný.

Rezidenciu autora a výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.


BANSKÁ ST A NICA  novinky  Display BSC 
01. apr. 2019