Marek Cina / rezidencia / február 2021

Marek Cina (1987) sa venuje voľnej grafike, ilustrácii ale aj grafickému dizajnu a maľbe. V rámci mesiac trvajúcej rezidencie pracoval na sérii grafických listov.


Na čom si tu v Banskej Štiavnici pracoval/pracuješ?
“Pracoval som na sérii hĺbkotlačí, chcel som si vyskúšať rytinu. Priniesol som si hliníkové plechy, ale tie sa na tento účel neukázali veľmi dobré, lebo to trošku špinilo, tak potom som rýpal do zinku. Spravil som takú drobnú sériu hĺbkotlačových grafík, ktoré chcem kolorovať. Niečo som začal, niečo dokončil, ale ešte to nie je celé.”

Je pre tvoju prácu izolácia nejakým spôsobom prospešná?
“Myslím že áno. Rytina a vo všeobecnosti klasická grafika je jedna z techník, ktorá si vyžaduje trpezlivosť, kľud, pokoj a v izolácii ho má človek dostatok.”

Koronakríza narušila asi všetky naše istoty. Predstavuje pre teba ako umelca/umelkyňu aj nejaké nové výzvy alebo pozitíva? Ak áno, aké?
“Jediné pozitívum je asi v tom spomalení času, prežívania. To spomalenie je príznačné pre túto dobu.”

Začal si vnímať počas zmenenej situácie súvisiacej s koronou veci v inom svetle? Ako sa tento koronový čas premietol do tvojej umeleckej praxe? Naučil ťa niečo?
“… ešte to neviem posúdiť. Ešte neprebehlo dosť času na to, aby sme si uvedomili, aký má táto pandemická kríza výsledok, podľa mňa to ešte len príde.”

Čo by si odkázal nasledujúcej generácii umelcov, ktorí nebudú mať skúsenosť zo života pred koronou?
“Napadlo mi asi len to, aby si vážili slobodu.”

Cina študoval na Škole úžitkového výtvarníctva v Košiciach (odbor Propagačná grafika), neskôr na Katedre grafiky a iných médií Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Za svoje práce získal niekoľko významných ocenení, napr.: Cenu Slovenskej národnej knižnice za študentskú prácu (kniha Fámy, 2012., kniha Horror, 2011 a kniha Bedýnka, 2011), Najkrajšie knihy Slovenska (Cena slovenskej národnej knižnice za knihu Havran, 2010).

BANSKÁ ST A NICA  novinky  rezidencie 
24. jan. 2021