Umelecký kolektív LIDI / rezidencia / 1.-12.9.2023

“Óda na neúspech” je pohybová happeningová inscenácia imerzívneho charakteru, založená na pohybe a slovnom prejave. Tlak na úspech sa dostal do každej časti našich životov. Neúspech a zlyhanie sú súčasťou našej existence. Cieľom “Ódy na neúspech” je normalizovať, prirodzovať a obyčajňovať neúspech prostredníctvom zdieľania. Predstavenie je sprevádzané štyrmi performérkami. Zpiev a slová do mikrofónov sú komponované, často do hudby, a slová a státie pri mikrofónoch sú spracované do pohybových partitúr. Často obyčajné slová sú zdôrazňované zbormi, opakováním a refrénmi. Performérky hovoria o svojich neúspechoch ako ženy v spoločnosti a aj o tom, ako spoločnosť zlyhala voči všetkým ženám.

Režia: Juraj Augustín Vizuálny koncept a dramaturgia: Simona Augustín, Juraj Augustín Hudba: Tereza Papáčková Performérky: Patrícia Pažická, Michaela Ondrašínová, Barbora Debnárová, Tereza Papáčková Svetlo: Anna Laborová Zvuk: Richard Podmela Produkcia: Simona Augustín

Inscenácia vzniká v koprodukcií Kolektívu Lidi, zóny nezávislého umenia CO.LABS a platformy BANSKÁ ST A NICA Contemporary. Projekt je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry, Európskej únie, Národného plánu obnovy a Statutárneho mesta Brno.


Chceme viac zlyhať, aby sme mohli mať viac.
Môžeš mať všetko, ale nedokážeš mať nič.
Nedosiahneš to, čo nechceš mať.
Chcem mať len to, čo chcem.
Chcem to, čo chcem.
Chcem to, čo chcem.
Tak mlč a nechaj ma.

UMĚLECKÝ KOLEKTIV LIDI Kolektív Lidi je umelckou skupinou, ktorá pôsobí na pomedzí fyzického divadla, performance, happeningu, vizuálnej a zvukovej inštalácie. Naším cieľom je preskúmavať existenciu človeka v priestore. Pracujeme s introspektívnymi témami ľudstva, civilného života a autentickej skúsenosti. Naša tvorba má charakter zameraný na miesto konania s výraznými prvkami imerzívneho divadla. Kladieme rovnaký dôraz na umeleckú existenciu diváka aj interpreta a skúmame hranice, kde sa tieto dva svety stretávajú. Naša tvorba je intímna, často abstraktná a zámerne sa vzdať možnosti jednoznačnej interpretácie. Súčasťou je výrazná zvuková a vizuálna časť, ktorá formuje priestor, v ktorom sa zážitok odohráva.

BANSKÁ ST A NICA  novinky  rezidencie 
01. sep. 2023